StamboomNederland

Het verzamelen en beschikbaar stellen van genealogische onderzoeksresultaten behoort sinds 1945 tot de kernactiviteiten van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). Dankzij de computer verschuift het aanbod van genealogische gegevens steeds meer van papier naar digitaal.

De ontwikkelingen op dat gebied gaan razendsnel. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van digitale genealogische gegevens. Daarom heeft het CBG zich tot taak gesteld om ook in het digitale domein de centrale rol te blijven vervullen als duurzame verzamelaar, beheerder en aanbieder van stamboomgegevens.

Tot dat doel werd in 2010 door het CBG een speciaal e-Depot gelanceerd: StamboomNederland. Deze door 42 BV gebouwde website is mede mogelijk gemaakt dankzij een eenmalige subsidie in het kader van de overheidsregeling 'Digitaliseren met beleid'. Het resterende bedrag werd door het CBG zelf gefinancierd.

StamboomNederland heeft vooral een depotfunctie. Het onderbrengen van digitale stamboomgegevens gaat het makkelijkst via de import van een gedcombestand. StamboomNederland ondersteunt Gedcom 5.5. Dat is de meest recente versie, die tegenwoordig wereldwijd als standaard fungeert en door veel genealogische computerprogramma's wordt gebruikt.

Via een stamboombouwgedeelte is het mogelijk om de in StamboomNederland ondergebrachte gegevens up to date te houden en aan te vullen. Dat hoeven niet alleen stamboomgegevens te zijn. Dankzij de structuur van de website kan StamboomNederland bijvoorbeeld ook worden gebruikt om bronbewerkingen duurzaam te archiveren.

De aanbieder van stamboomgegevens beslist zelf of de gegevens openbaar zijn of niet. Let er bij het openbaar maken wel op dat u eerst alle nog levende personen in het stamboomproject afschermt! Vanwege de privacywetgeving mag u deze gegevens alleen tonen wanneer u expliciet toestemming hebt gekregen van de betreffende personen.

Een zoekfunctie maakt het mogelijk om te zoeken binnen de openbaar gemaakte stambomen van andere gebruikers. Hierdoor kan men in contact komen met andere onderzoekers die dezelfde families bestuderen.

StamboomNederland is een online (of webbased) programma. Daardoor is de informatie van openbaar gemaakte stambomen niet alleen toegankelijk voor een breed publiek, maar is het ook mogelijk om met meerdere personen samen te werken aan é project. De depotfunctie, het zoeken in openbare stambomen van andere gebruikers en het stamboombouwgedeelte zijn gratis. Met meerder personen kunnen werken aan é project is een betaalde dienst.

Wilt u uw digitale genealogische gegevens voor de toekomst veilig stellen, breng ze dan onder in StamboomNederland.

StamboomNederland ondersteunt Internet Explorer 7 en hoger, Firefox en Chrome en is geoptimaliseerd voor een beeldschermresolutie van 1024x768.

(c) Centraal Bureau voor Genealogie, Den Haag 2010.

Via de knop Contact kunt u contact opnemen met CBGStambomen. Maak bij voorkeur gebruik van het daartoe bestemde contactformulier en probeer uw vraag en/of opmerking zo kort en duidelijk mogelijk te formuleren. Hebt u vragen over de werking van het programma, dan is het raadzaam om eerst de Help en de Veelgestelde vragen te raadplegen. De Afdeling Service van het CBG is bereikbaar via email (service@cbg.nl) of telefonisch (070 - 315 05 00) Meer informatie is te vinden op https://cbg.nl/bezoek-contact/contact/