GEDCOM EN XML

Gedcom

Het duurzaam bewaren van digitale genealogische informatie behoort tot de kerntaken van StamboomNederland. U kunt van nul af aan beginnen met het invoeren van de gegevens, maar u kunt ook uw reeds bestaande stamboom toevoegen. In beide gevallen dient u zich eerst gratis te registreren als gebruiker van StamboomNederland. Het toevoegen van reeds bestaande stambomen aan StamboomNederland gebeurt met behulp van zogenoemde Gedcom-bestanden (of met XML-bestanden, zie hieronder). Dit door de Mormonen ontwikkelde bestandsformaat is speciaal bedoeld voor de uitwisseling van genealogische informatie en wordt door veel genealogieprogramma"""""""'s ondersteund. Hebt u een stamboom die u aan StamboomNederland wilt toevoegen, dan dient u eerst in uw eigen genealogieprogramma een Gedcom-bestand van de betreffende stamboom aan te maken en op te slaan (zie daarvoor de helptekst van uw genealogieprogramma). Wanneer u vervolgens in StamboomNederland een project creëert, krijgt u de mogelijkheid om het aangemaakte Gedcom-bestand te importeren. Hoe dat precies in zijn werk gaat wordt uitgelegd in de helptekst bij het scherm GEDCOM bestand importeren (dat na het inloggen in StamboomNederland bereikbaar is via de paarse knop Bronnen en de grijze knop GEDCOM importeren).

Op deze manier kunt u gewoon in uw favoriete genealogieprogramma blijven werken, terwijl u er via de import van Gedcom-bestanden in StamboomNederland voor zorgt dat uw digitale genealogische gegevens duurzaam worden bewaard. Het is dan nog wel zaak om eventuele veranderingen goed bij te houden. Dat doet u heel eenvoudig door het oude project in StamboomNederland te verwijderen en te vervangen door een nieuw project waarin u het vernieuwde Gedcom-bestand importeert.

Gedcom-tags

In het door u aangemaakte Gedcom-bestand is de informatie uit uw genealogieprogramma gekoppeld aan zogenoemde Gedcom-tags. Dankzij deze tags worden de gegevens uit uw eigen genealogieprogramma in de juiste velden binnen StamboomNederland geplaatst.

Eventuele niet-herkende tags worden na de import weergegeven in het importrapport dat u op kunt roepen via de knop Profiel (zie de helptekst aldaar). Er wordt gewerkt aan een verbetering en verfijning van de Gedcom-import. Daar hebben wij ook uw hulp bij nodig: niet-herkende of verkeerd verwerkte Gedcom-tags kunt u melden via het contactformulier onder de knop Contact.

XML

StamboomNederland is ook ingesteld op de import en export van genealogische informatie in de vorm van XML-bestanden. Net als met Gedcom kan met XML (Extensible Markup Language) op een gestructureerde manier informatie worden uitgewisseld tussen verschillende computerprogramma"""'s. Daar moeten nog zogenoemde style sheets voor worden gecreëerd. Geïnteresseerde gebruikers kunnen daartoe via het contactformulier de XML Schema Definities (XSD) van StamboomNederland opvragen. XSD is een XML-dialect dat met alle XML-tools kan worden bewerkt.